сряда, 22 май 2013 г.

Пълнени чушки с яйца, сирене и кашкавал


Днес ви представям една лесна рецепта за  пълнени чушки с яйца, сирене и кашкавал. Някои ги наричат и чушки бюрек.

Необходими продукти: (за 2 порции)

  • 4 чушки (по-големи)
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 2-3 с.л. зехтин
  • черен пипер и шарена сол на вкус
  • копър и магданоз за цвят:-)

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват от дръжките и семената.
Разбиват се яйцата; прибавя се намачканото сирене и настъргания на едро ренде кашкавал. Посолява се с шарена сол и черен пипер по желание и на вкус. Аз добавям и малко пресен магданоз и копър(по 1 ч.л. нарязани). Всичко се разбърква добре и се добавя 1 с.л. зехтин.
В намаслена тавичка с останалия зехтин се нареждат чушките и се пече на средна скара във фурната на 220 градуса 40-50 минути като на всеки 20 минути се обръщат чушките, за да се изпекат равномерно.
Изкушавах се да сипя малко водичка в тавичката преди печене, за да не станат сухи чушките. Добре че не го направих! Самите чушки по време на печене пускат достатъчно количество вода. Затова дори, в някои рецепти се среща добавяне на малко брашно към плънката предварително за сгъстител. Аз не съм добавяла, но пекох повече, за да се поизпари излишната течност.

Рецептата взех от тук:  http://recepti.gotvach.bg


сряда, 15 май 2013 г.

Домашна извара

Купих прясно мляко по празниците, за да правя козунак. Е, на козунака така и не му дойде реда тази година, но ми остана 1 литър мляко, което трябваше да оползотворя някак. Реших да го трансформирам в друг млечен продукт. Потърсих в интернет как се прави извара и открих няколко варианта.
Днес ще ви представя начина, по който за първи път успешно приготвих прясна домашна извара.

Необходими продукти:
  • 1 л прясно мляко (пълномаслено)
  • 4 с.л. кисело мляко 
  • щипка лимонтозу (на върха на чаена лъжица)

Начин на приготвяне:

Прясното мляко се изсипва в тенджера. Добавя се разбитото кисело мляко и се слага на котлона да се загрее на средна степен като се наблюдава да не изкипи. Очаквах, че само киселото мляко ще е достатъчно за пресичането на прясното, но при мен не се получи съвсем. Затова спасих положението с малка щипка(с 2 пръста) лимонтозу разтворена в чаена лъжица вода. Така нещата станаха много бързо. Отделената извара се изважда с решетъчна лъжица като се отцежда внимателно водата. След известно време като се отдели още вода може да я отцедите отново. Не съм ползвала марля, а само притиснах изварата с решетъчна лъжица. Получих около 200 г (дори малко повече) извара от 1 л прясно мляко.
Готовата извара може да се осоли, да се добавят подправки: шарена сол или пресни - копър, магданоз. Може да се използва и в сладки десерти и леки кремчета.

Рецептата е адаптирана от сайта www.gotvetesmen.com .

сряда, 1 май 2013 г.

Солени кифлички

Днес ще ви представя една любима рецепта за вкусни солени кифлички с кашкавал, сирене и масълце.
Има много видове соленки, но тези кифлички (някои ги наричат още рогчета) са хубави не само на вид, но и на вкус.
Както с всяка рецепта и тук може да експериментирате - да добавите пълнеж например или просто букет от семена. Аз избрах семките:-)


Необходими продукти:
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 150 г кисело мляко
  • 250 г брашно
  • 65 г масло
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 жълтък за намазване
по желание - шарена сол, сусам, белен слънчоглед, ленено или маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно ренде в купа. Разтопява се маслото и се добавя към тях. Киселото мляко се разбърква добре със содата и също се изсипва към останалите продукти заедно със солта. Разбърква се добре на ръка до получаване на хомогенна смес като се добавя постепенно и брашното до пълното му поемане. Отначало бъркате с лъжица и накрая омесвате с ръка меко тесто, което не лепне. За целта може да ви се наложи да добавите още малко брашно.
Така полученото тесто се разделя на 3 топки и всяка се разточва на тънка кръгла кора.
Поръсвате по желание със семена и шарена сол отгоре(това е моя импровизация) и разрязвате кората на 16 равни триъгълни парчета (като торта).
От всеки триъгълник завивате кифличка като започвате да навивате от широкия край навътре към центъра на кората. Така получените общо 48 кифлички наредете върху пекарска хартия в тавата на фурната. Намажете отгоре всяка с жълтък. По желание може да поръсите малко семена и отгоре върху навитите кифлички.
Печете на предварително загрята до 170 градуса фурна на средно 20 минути или наблюдавайте докато кифличките започнат леко да се запичат.

Източникът на рецептата може да намерите тук

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...