сряда, 27 февруари 2013 г.

Вкусни хапки с риба тон

Хапки или малки сандвичи от франзела с риба тон са днешното ми солено предложение.
Подходящи са за лека следобедна закуска.
За пръв път съм ги пробвала на моминското си парти, вечерта преди сватбата. Те бяха сред лакомствата, които една приятелка, тя е филипинка по народност, беше направила в моя чест. Страшно се харесаха на повечето гости, защото са си вкусни:-))

Необходими продукти:   (56 броя)
  • 1/2 глава кромид лук
  • 1 консерва риба тон(филе) в зехтин(240 г)
  • 1/2 малка майонеза (50 г)
  • 2 бр. франзели
Начин на приготвяне:

Нарязвате лука на ситни кубчета. В купа изсипвате консервата риба тон и с вилица я намачквате хубаво. Добавяте лука и майонезата и разбърквате. Получава се нещо като пастет, но не толкова фин. Франзелите се нарязват на филийки с дебелина около 1 см. Аз получих от 1 франзела 28 филийки. Намазвате сместа на всяка и нареждате сандвичите в тавата на фурната.


Включвате фурната на горно печене (или ако имате грил) за около 5 минути на 200 градуса(докато се запекат леко).
Сервирайте топли.

Може да си спестите печенето на филийките. Рибеният пастет с лука е много приятна разядка и си е идеален за мазане върху филийка и директно хапване . Друго удобно на този вариант(суровия) е, че ако ви остане от пастета, го прибирате в хладилника и може да се консумира спокойно на другия ден, докато печените филийки като изстинат стават малко жилави и вече не са толкова вкусни.

сряда, 20 февруари 2013 г.

Сполучлив кекс с ябълки


Нарекох този кекс сполучлив, защото последните две години, когато го правя все се получава добре.
Преди да намеря тази рецепта имах един не много сполучлив опит, историята около който е забавна и може да се каже поучителна, затова ще ви я разкажа на кратко.
Не помня дали бях сгодена или беше малко преди това, когато съпругът ми реши да ме запознае с баба си и дядо си на село. Исках да занеса нещо, по възможност домашно направено. По онова време бях съсредоточена повече върху работата си, а не в домакинстването и готвех рядко. Въпреки това, реших да направя един кекс. Забърках съставките и като взех да търся формата за кекс, се оказа, че нямам такава...Хукнах към магазина, а беше около седем вечерта. Нямаха форми за кекс - ами сега? Беше вечер, а на другата сутрин рано щяхме да хващаме влака. Сетих се, че недалече от квартирата ми има мол и вероятно там ще намеря форма, а и работят до по-късно. Спомням си, че отидох пеша - тичешком, а разстоянието не беше съвсем малко - около три спирки. Важното, че намерих каквото ми трябваше и се завърнах у дома да изпека кекса. Не се надигна много, май го и попрепекох леко и си казах: „Ех, защо става така - когато искаш да се представиш добре, най-зле се получава?“ Скоро след този злополучен опит, не се обезкуражих, а се амбицирах, нали вече имах и кексова форма:-), и намерих въпросната рецепта, която ще ви разкажа днес.
Модифицирах леко оригиналната рецепта, която взех от тук.

Необходими продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 80 г масло
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.ч. нарязани ябълки
  • 1 ч.л. канела
  • 5-6 ореха
  • 2-3 парченца локум (по желание)
Използвала съм мерителна чаша с вместимост 250 мл.

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата със захарта на пяна. Добавям към тях киселото мляко, в което съм разтворила содата за хляб. Изсипвам разтопеното масло и накрая постепенно добавям пресятото брашно с ванилията, като не спирам да бъркам. Брашното съм го намалила - един пръст под ръба на чашата. Забелязала съм, че когато тестото стане с необходимата гъстота, при бъркане образува мехури. Това ми служи за ориентир, че брашното е достатъчно, а тестото е готово.
Намаслявам формата за кекс и я поръсвам с брашно, за да не залепва кекса и лесно да се извади след като се изпече. Изсипвам половината смес вътре. След това отгоре поръсвам един плътен слой от нарязаните на кубчета ябълки(2 малки ябълки). Върху тях посолявам канелата. Ако желаете, може да добавите и 2-3 парченца локум, нарязан на ситни кубчета. Вкусът на бергамонт от локума много ми допада, а и се комбинира добре с канелата и ябълките.  В купата с останалата смес разбърквам 2 лъжици какао и изсипвам върху ябълките какаовата смес. Отгоре натрошавам на едро орехите.
Суровата смес запълва кексовата форма на половина. При печене кексът бухва.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на средно около 40 минути.


Следващата сряда е ред на нещо солено :-)
Очаквайте „Вкусни хапки с риба тон“

сряда, 13 февруари 2013 г.

Лесен сладкиш с какаова заливка


Тази седмица ще ви представя един сравнително обикновен ежедневен сладкиш със заливка. Съдържа малко продукти, но резултатът накрая никак не е лош( поне според компетентното мнение на съпруга ми:-).
Като количество излиза двойна доза и е достатъчен за семейството ви, а и за гостите. Сладкишът не е взискателен, лесен е за приготвяне и няма какво да се обърка.

Необходими продукти:
     (блат)
  • 2 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия
  • кората от 1/2 лимон( по желание)
     (заливка)
  • 125 г масло
  • 6 с.л. захар
  • 3 с.л. вода
  • 3 с.л. какао
  • 100 г ядки (по избор)

Начин на приготвяне:

Ще уточня в началото, че тестото не съдържа яйца и мазнина, за да не си помислите, че случайно съм ги пропуснала:-))) Чаената чаша, която ползвам е с вместимост 250 мл.
Разбиват се киселото мляко със содата и захарта. Ако желаете, за аромат добавете настърганата кора на половин лимон и 1 ванилия. Накрая се прибавя пресятото брашно като се бърка. Може да използвате миксер или на ръка да разбъркате. Тестото се изсипва в тава върху намазана с мазнина и поръсена с брашно хартия за печене. Хартията е добре да е не само на дъното на тавата, но и да обхваща стените отстрани, дори малко да излиза.
Аз използвах тавата от фурната(35см х 32 см). Не се притеснявайте, че тестото е съвсем тънко. Това не е кекс, който се очаква да бухне, а по-скоро блат с дебелина 1 пръст. Пече се на средна фурна 180 градуса около 25-30 минути.

След като е изстинал блата го нарязвате на квадрати или ромбове с големина по ваше желание. В оригиналната рецепта бяха на хапки. Аз ги нарязах по-едро - квадрати със страна 4-5 см.

Заливката се приготвя изключително лесно - смесват се продуктите, без ядките, и се разтопяват в тенджерка на котлона. Заливате блата като разпределяте равномерно какаовата смес с шпатула и отгоре поръсвате с нарязаните ядки.

Рецептата взех от тук.

Време за приготвяне: 50 минути
Себестойност на продуктите: ~ 6-7 лв




сряда, 6 февруари 2013 г.

Бисквити с орехи и шоколадов чипс

Тази седмица исках да приготвя нещо сладко за съпруга ми, което да е удобно за носене като си на път. Той е любител на шоколада и изборът ми се въртеше около рецепта, в която задължително да присъства какаовото изкушение:-). Замислих се какво да направя и се сетих за хрупкавите бисквити с шоколадов чипс (cookies), които се продават в магазина, но домашно приготвени щяха да са, разбира се, по-специални:-).
От известно време им бях хвърлила око и имах желание да се пробвам с тях, но чаках само подходящ повод за този нов експеримент:-)

Така, след като се поразрових в интернет за хубава рецепта (подробна и добре описана) се спрях на тази.

Необходими продукти:
  • 2 яйца
  • 125 г краве масло (малко пакетче)
  • 250 г тъмно кафява захар („Мусковадо“)
  • 250 г брашно
  • 150 г орехови ядки
  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 1 ванилия

Намалила съм шоколада, който в оригиналната рецепта е 160 г. Аз сложих 1 шоколад от 100 г и допълних със стафиди.

Начин на приготвяне:

Смесих продуктите - първо маслото, захарта и солта се разбиват с миксер до хомогенна маслена смес, добавих едно по едно двете яйца. След това изсипах и останалите съставки - брашното с набухвателите и ванилията и накрая ядките и шоколадовите парченца.
Разбърках добре на ръка.
Направи ми впечатление, че тестото стана доста лепкаво и меко, сякаш можеше да поеме още малко брашно. Не съм добавяла допълнително, но мисля, че това се отрази на крайния резултат при печенето - бисквитите се разляха и станаха по-тънки. Следващият път бих добавила още брашно, за да стегне тестото повече.

Оформих с помощта на домакинско фолио 3 пръчки, като тънки палки салам, и ги сложих в камерата на хладилника за 2 часа да стегнат. Извадих и нарязах на филийки с дебелина ок.1 см. Някои от тях се разтрошиха, но не се притеснявайте. По време на печене сладките се разтичат и си заемат обла форма.
Много важно е да се остави достатъчно разстояние ( 3-4 см) между всяка, за да не се залепят краищата им.

Печенето е индивидуално за вашата фурна. Моят опит е печене максимум 10 мин. на средна фурна при 170-180 градуса. Трябва да се внимава, защото тестото е тъмно заради кафявата захар и може да не забележите как сте препекли бисквитите(така стана с първата ми тава, добре че после имаше още 2 тави, че да се отсрамя:-)))

Като вкус стават много приятни - не са прекалено сладки, а са топящи се в устата благодарение на масълцето:-).

Добър апетит!


Очаквайте следващата сряда „Лесен сладкиш с какаова заливка“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...