сряда, 30 януари 2013 г.

Овесени сладки

Като продължение на темата с овесените ядки, след овесената закуска, ви предлагам тези изпробвани от мен сладки.
Рецептата взех от тук. Вдъхна ми доверие, защото е точно и подробно обяснена, като са дадени и прецизни мерки на продуктите.
Ще нахвърлям малки разяснения от личния ми опит с тези сладки, които правих миналата седмица.
Надявам се споделеното да ви бъде полезно.

Необходими продукти:
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч. краве масло
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 1 и 1/2 ч.ч. фини овесени ядки
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • 1 ябълка
  • 3-4 сушени сливи
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 2-3 с.л. вода
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сусам, ленено семе
  • 1 с.л. какао

Аз използвах фини овесени ядки, а не обикновени и мисля, че това е важно уточнение. Целите овесени ядки са твърди и дори след печене няма да са приятни за консумиране, защото ще останат сухи и твърди. Освен това и тестото ще бъде с доста зърнест строеж, нехомогенно и по-трудно ще бъде оформянето на сладките.
Рецептата е с кафява захар (не е толкова сладка, а и е по-здравословна).  Нямах най-тъмната захар, каквато е в оригиналната рецепта, но за сметка на това сложих 1 с.л. какао, което придаде лек кафеникав оттенък на тестото. Ако желаете сладките да са по-какаови, ще трябва да добавите още какао.

Нещо, което научих е предварителното запичане на орехите. Мислех да го прескоча, за да спестя време, но накрая реших да ги изпека леко. После хич не съжалявах, напротив. Печенето на ядките предварително ги прави много по-ароматни и това се отразява и на крайния вкус на сладките.

Както е обяснено в рецептата в 2 купи забърках продуктите. В едната - сухите съставки, без захарта, а в другата - останалото. Тук искам да вметна едно мое наблюдение. След като разбих с миксер яйцето, маслото и захарта, сместа, която се получи ми се видя доста гъста и се притесних, че няма да може да поеме цялата суха смес от втората купа и да стане хомогенно тесто. Затова добавих 2-3 с.л. вода + 1с.л. мед (меда по-скоро за аромат). Така нещата се смесиха добре.

Вместо стафиди (нямах в момента) реших да сложа нарязана на дребни кубчета 1 ябълка и няколко сушени сини сливи. Пръснах и малко ленено семе и сусам(около 1 ч.л.).

Сложих тестото в хладилника да отлежи за 1 час както си му е реда.

След това с чаена лъжичка загребвах от сместа и с навлажнени с вода ръце (така по-малко залепва тестото) оформях топчета с големината на бонбоните „Рафаело“ или на малък орех.
Като ги редите в тавата имайте предвид, че от топлината топчетата ще се отпуснат настрани и леко ще набъбнат. Оставете пространство между тях поне колкото 1 сладка.

Печенето на сладкиши винаги ми е било предизвикателство. Е, за радост тук не става въпрос за пандишпаново тесто или кекс, че да се притеснявате дали ще бухне или ще се залепи за дъното на тавата.
По препоръките на авторката загрях фурната на 180 градуса и сложих сладките на средно печене. Така пекох 10 минути. Отворих да проверя и на дъното се бяха изпекли, но отгоре бяха много меки и изглеждаха сурови(вероятно, защото фурната ми е без вентилатор). Включих само на горно и така още 5 мин. Изключих фурната и отворих вратата. Оставих сладките вътре докато изстинат напълно.

Като ги извадих и пробвах бяха станали много приятни. Отвън изглеждат твърди, а иначе вътре мекички.

Мисля, че това ще станат едни от любимите ми за правене сладки. Лесни са, имат полезни съставки, с които може да се експериментира, вкусни и засищащи.
Следващият път съм решила да добавя и парченца шоколад към тестото:-)

Добър апетит!

сряда, 23 януари 2013 г.

Овесена закуска

Днес ще ви предложа нещо лесно и ежедневно - овесена закуска.

Като бях бременна с Лазар доста често си я приготвях сутрин. Отнема около 10 минути.
По принцип не съм голям любител на овесените ядки, макар да знам, че са полезни. Приготвени по начина, който след малко ще ви разкажа, обаче, ми допадат.
Тази закуска я научих преди време от моя бивша съквартирантка, която редовно закусваше овесени ядки сутрин и аз се чудех как не й омръзват. Като пробвах веднъж се убедих, че не е зле, дори може да бъде и вкусно :-) Реших да обогатя закуската с ядки, семена и мед.

Необходими продукти:     (за 1 порция)

  • 200 мл вода
  • 4-5 с.л. овесени ядки
  • 1 ч.л. масло
  • 1 с.л. мед
  • 2-3 ореха
  • 1 ябълка
  • различни семена по желание

Начин на приготвяне:

Сипвате водата на дъното на малка тенджерка да заври. Добавяте овесените ядки. Първоначално водата едва ги покрива. Разбърквате докато се поизпари и добавяте маслото. Махате от котлона и изсипвате в купичка. Слагате начупени ореховите ядки  и семена по желание (аз сложих ленено и чиа по 1/2 ч.л.). Подслаждате с меда, ако нямате, може и захар. Накрая настъргвате ябълката отгоре. Разбърквате и закуската ви е готова. 




Ако сте любител на смесените вкусове, може да добавите малко натрошено сирене (по подобие на макароните със захар и сирене). Аз съм пробвала и на мен ми харесва :-).

Очаквайте другата сряда продължение с овесени ядки - този път десерт :-)

сряда, 16 януари 2013 г.

Пиле с къри и ориз басмати

Една събота бяхме поканили един приятел на обяд. Исках да приготвя нещо вкусно, но същевременно и ново за мен. Така попаднах на тази рецепта за пиле с къри, обяснена добре в известния за повечето майки форум bg-mamma. (Отвори линка за самата рецепта.)

Необходими продукти: ( 4 порции)
  • 500 г пилешко бон филе
  • 200 г заквасена  сметана (малка кофичка)
  • 2  глави лук
  • 2 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. олио(зехтин)
  • 1 с.л. къри
  • 1 капсулка шафран
  • сол на вкус

Ще ви споделя как аз приготвих пилето и ориза без да повтарям вече казаното в оригиналната рецепта.

Когато готвя пиле или риба, задължително правя марината, в която месото да отлежи поне половин час в хладилник, а по-добре и повече време.

Продукти за маринатата:
  • сок от 1/2 портокал
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус



Особености на приготвяне:

Нарязаното на кубчета с големина на хапки пилешко бон филе разбърквам добре в маринатата и слагам в хладилник за 1/2-1 час.

По натам следвайте инструкциите, описани тук bg-mamma.

Накрая, заедно с кърито, поставих шафран. Тази екзотична подправка ползвах за първи път, но се получи добре. Пилето и сосът придобиха приятен жълт цвят и аромат.

Приготвяне на ориза басмати

За 4 порции сварен ориз слагам 1 ч.ч. (250 мл) суров ориз.

Не бях готвила ориз басмати и първия път, следвайки указанието на опаковката, оризът се превари леко. Но човек постоянно се учи и се стреми да подобрява нещата, така следващия път преди да готвя ориз басмати се разрових за съвет от други по-опитни от мен.
Спазих следната технология и стана добре:

Оризът се измива старателно под течаща вода, за да му се отдели нишестето. Ако имате сито, сложете ориза там и изплаквайте докато потече бистра вода. Аз го мих в тенджера поне 5-6 пъти. После се оставя накиснат в тенджерата с вода,  2 пръста над нивото на ориза, за около 30  минути. Оризът попива част от водата. Слагате го на котлона да заври без капак на среден огън. Посолява се, огънят се намалява и се захлупва за 8 – 10 минути. През това време не се отваря и не се разбърква. Отстранява се от огъня без да се отхлупва за 3 – 4 минути. Маха се капака, за да се отдели парата и с минимален брой движения се разбърква с голяма вилица.

Резултатът, който получих след комбинирането на пилето и ориза е показан на първата снимка.


Пожелавам ви успех, ако решите да сготвите това вкусно ястие!
Няма да съжалявате:-)

сряда, 9 януари 2013 г.

Детски бананов крем


Кръстих този ароматен крем „детски“, защото рецептата е взета от книжка за детската кухня.

А сега ще ви запозная с кратката история на детския бананов крем.

От време на време е добре да се разчиства и освобождава място вкъщи от излишни бумаги. Така веднъж, ровейки в плик със списания и брошури, преглеждах съдържанието на една малка книжка. Кой би предположил, че такава хубава и лесна рецепта ще изкочи сред рекламните материалите, с които ни затрупаха от болницата, в която родих сина ми Лазар миналото лято? :-) Проявих любопитсво, нищо че захранването на Малчо беше още напред в бъдещето. Кремът изглеждаше много свеж, без варене и не изискваше много време за приготвяне.

Една вечер реших да изненадам съпругът ми с този десерт, като той трябваше да отгатва съставките по аромата и вкуса. Мисля, че беше приятно очарован :-). След това съм го правила още няколко пъти за наши гости. Според мен е изключително лесен и много приятен лек десерт.

За да не ви държа повече под напрежение ще споделя с вас рецептата за крема, който се услажда и на възрастните :-).

Необходими продукти:
  • 2 добре узрели банана
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 пакетче крема сирене 
  • 200 г заквасена сметана (малка кофичка)
  • 2 с.л. мед 
  • щипка канела

Оригиналната рецепта е с кисело мляко (8 с.л.) вместо сметана и сирене маскарпоне(4 с.л.). Аз предпочитам сметана, защото с нея кремът става малко по-плътен. Ако нямате мед в момента, може да сложите захар на вкус, но с мед става по-ароматно кремчето. Не се притеснявайте да експериментирате с пропорциите. Ако желаете по лек и ефирен крем, сложете кисело мляко и намалете крема сиренето.

Начин на приготвяне:

Всичко се разбива добре с пасатор или блендер. Налива се в десертни чаши и може да се охлади малко в хладилника преди сервиране. Като количество се получава около 700 г смес, която разпределяте на порции от по 150 г или 200 г.
Важно е да се консумира пресен - скоро след като е приготвен. Не го пазете за следващия ден.

Украсата оставям на вашата фантазия.

Добър апетит!



Очаквайте следващата сряда рецептата „Пиле с къри и ориз басмати“



сряда, 2 януари 2013 г.

Новогодишни меденки

Започнах новата години с нов експеримент - меденки.
Рецептата бях харесала от няколко седмици и очаквах празниците, за да я осъществя. Запасих се с нужните продукти и на 1 януари 2013 следобед запретнах ръкави.

Искам да споделя опита си от направата на медените сладки, а самата рецепта намерих в интернет. Може да я прочетете тук:  http://krokotak.com/2011/12/koledni-medenki/

Необходими продукти: (~ 80 броя)
  • 200 г мед
  • 130 г кафява захар
  • 100 г меко масло
  • 1 яйце
  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил, индийско орехче
  • 1 настъргана кора от портокал (по желание)
  • 80 г шоколад за готвене
  • 50 г орехи 

Начин на приготвяне: 

Медът и захарта се разтопяват на слаб котлон, след което сместа се оставя да изстине. Добавя се яйцето и маслото. Разбиваме с миксер. В отделна купа се поставя брашното с бакпулвера и подправките и се разбъркват добре. Изсипва се към другата смес и се разбърква с миксер, а накрая тестото се омесва с ръка. Прибира се в хладилника за 2 часа, за да се стегне. След това се разточва на кора с дебелина 0.5 см и се изрязват меденките с формички за сладки, а може и с чаша.

Харесвам уханието на пресни сладки и често внасям малки добавки към миризмите. В случая с меденките освен канелата, индийското орехче и джинджифила добавих и настъргана кора от  1 портокал, както и шоколадова глазура с орехи.

А сега да преминем към някои практични обяснения и насоки.
Особеното при този вид сладки е втвърдяването на тестото след като отлежи в хладилника. Човек може лесно да се притесни, ако няма опит с подобно тесто, че нещо е объркал в пропорциите, а не е така. Това се дължи на меда и маслото, които стягат сместта при охлаждане. Разточването на кора може да бъде малко предизвикателство. Хареса ми идеята за използването на хартия за печене, върху която да се разточи тестото. Много е удобно, защото се избягва залепването по масата или плота.

Ако искате да спестите малко усилия по изрязването на формички и наново разточване на изрезките, най-лесно е да направите полумесеци с помощта на чаша със заострен ръб.

Друг тънък момент е печенето. Казва се, че се пече на фурна "до порозовяване".
Виждали сме пазарските меденки с приятен кафеникав загар, но не ви съветвам да чакате вашите сладки да покафенеят. Резултатът би бил много твърди и сухи бисквити. Аз изпекох 2 тави и първите ги пекох 10 минути на ~170-180 градуса. Станаха твърдички, макар че бяха съвсем леко започнали да покафеняват. Взех си бележка при втората тава и пекох около 5-7 минути. Колебаех се дали не са сурови, понеже бяха останали по-светли, но добре че ги извадих.

Шоколадовата глазура се приготвя след като меденките са изпечени. Разтопявам на водна баня шоколада за готвене и докато е горещ топвам част от меденката и поръсвам с нарязани или смлени орехови ядки.

Разбрах, че меденките е добре да поотлежат няколко дена в метална кутия преди да се хапнат. Ставали приятно мекички и не така сухи като бисквитки. Е, ние не можахме да ги изчакаме, за да проверим вярно ли е това. Показвам ви последните останали сладки.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...